PRVOKLASNI TROX SISTEMI ZA UPRAVLJANJE VAZDUHOM U LABORATORIJAMA

nazad na pregled
Datum

17.04.2020

Rubrika

Štampa / пројекти

LABORATORIJSKI PROJEKAT UNIVERZITETA U BIRMINGEMU

EASYLAB sistemi za upravljanje vazduhom u laboratorijama, kao i uređaji za regulaciju promenljivog protoka vazduha i regulatori u digestorima, koje TROX proizvodi, korišćeni su za optimizaciju energetske efikasnosti birmingemske univerzitetske laboratorije CTL, koja je dobila ocenu „vrlo dobro“ u BREEAM sistemu sertifikacije održivih objekata.

Ova zgrada koja je izgrađena 2018. godine predstavlja investiciju od preko 40 miliona £ (oko 47,6 miliona €) u matematiku, računarstvo, nauku i tehnologiju (STEM). Projekat CTL zgrade je izvanredan. Staklo, korišćeno u velikoj meri reflektuje timski duh, saradnju i angažovanje za dobrobit zajednice, što predstavlja i pokretačke snage ovog projekta. Širokougaoni brisolej od zlatno eloksiranih aluminijumskih stubova preko glavnog ulaza. Protežući se na 72.120 m2 i tri sprata, tri različita laboratorijska okruženja (suva laboratorija, mokra laboratorija, e-laboratorija) predstavljaju oličenje mnoštva različitih materijala i oblika. U kontekstu ovog projekta, pojam „saradnje“ ima dva aspekta. Najpre je reč o podstrekivanju interdisciplinarne razmene između različitih univerzitetskih instituta. Potom, ova nova zgrada treba da smanji redundandnost koja postoji kod postojanja više laboratorija, od kojih se svaka bavi samo jednom oblašću. Osim toga, novostečeni prostor će se koristiti u većoj meri. Ambiciozan cilj je obezbeđivanje 70% iskorišćenosti, tj. popunjenosti prostora. 

SR CTL Universität Birmingham (Fotocredit: Hufton + Crow)

Za aktere koji su uključeni u projektovanje i izradu tehničkih sistema, uključujući preduzeće Couch Perry Wilkes za usluge tehničkog savetovanja, i građevinsko preduzeće Imtech, koje je specijalizovano za mehaničke i električne sisteme, energetska efikasnost istraživačkih postrojenja predstavljala je glavni prioritet. U laboratorijama je potrošnja energije po kvadratnom metru često tri do četiri puta veće nego što je slučaj u poslovnim zgradama. Razlog za to su između ostalog i veća rashladna opterećenja i potreba za većim količinama klimatizovanog vazduha za laboratorijsku opremu kao što su digestori.

Laboratorijske zgrade pri univerzitetima koji se bave istraživanjem smeju da imaju 50% do 80% (nestambeni sektor) emisije CO2 koja potiče od procesa obezbeđivanja energije. Kako bi se ispunili zahtevni kriterijumi za novu CTL laboratoriju, za konsultacije je pozvana kompanija TROX kao ekspert u oblasti upravljanja vazduhom u laboratorijama. Na taj način je najbolje moguće rešenje optimiziranja energetske efikasnosti obezbedilo i usklađenost sa zahtevima korisnika zgrade po pitanju bezbednosti i komfora. 

U novoj zgradi je smešteno devet laboratorija koje su projektovane za odgovarajuće namene korišćenja i razlikuju se po veličini, opremi i ciljevima istraživanja. Kako bi se obezbedile maksimalne ekološke karakteristike ovih prostora, TROX je ugradio EASYLAB sisteme za upravljanje vazduhom u laboratorijama, koji uključuju ukupno 88 uređaja za regulaciju promenljivog protoka vazduha. TROX-ovi EASYLAB sistemi se koriste za upravljanje regulatorima na ubacivanju i izvlačenju vazduha kako be se obezbedila brza reakcija na promene količina vazduha koji se izvlači, do kojih dolazi zbog vazdušnih sistema na izvlačenju (npr. digestora). Na taj način je neprestano obezbeđena uravnotežena ventilacija i konstantan pritisak vazduha u laboratorijama. Klimatizovan vazduh se ne ubacuje bespotrebno svuda i time se značajno poboljšava energetska efikasnost. 

TROX je takođe snabdeo univerzitet mehanizmima koji doprinose optimiziranju troškova životnog ciklusa investirane naučne opreme. U jednoj velikoj prostoriji se npr. nalazi 50 digestora. Kako bi se optimizovala energetska efikasnost ove opreme TROX-ov sistem upravljanja vazduhom u laboratorijama deli laboratoriju u 5 zona tako da se u svakoj zoni nalazi 10 digestora koji na sebi imaju TVLK regulatore digestora. Senzori za detektovanje otvorenosti prozora digestora regulišu protoke s obzirom na visinu otvorenosti prozora. TROX kontrolni panel BE-SEG-02 doprinosi bezbednom radu pomoću svog sistema upozorenja u vidu semafora i tonova upozorenja. Svaka zona je opremljena sa dva uređaja za regulaciju promenljivog protoka vazduha, koji u interakciji sa otpadnim vazduhom obezbeđuju konstantni i ispravni balans između dovodnog i otpadnog vazduha u datoj prostoriji.

Zahvaljujući prilagođavanju dovodnog vazduha promenljivim zahtevima u prostoriji izbegava se kako prekomeran dovod, tako i rasipanje klimatizovanog vazduha. Na taj način je obezbeđeno da se istraživački rad u dotičnoj prostoriji obavlje ne samo bezbedno, već i pod optimalnim okolnostima sa ekološkog i finansijskog aspekta.

Osam EASYLAB uređaja za regulaciju promenljivog protoka vazduha je predviđeno za otvoren prostor namenjen za sedenje i njima se upravlja lokalno kako bi se obezbedila ciljna ventilacija sa lokalnim alarmom i indikacijom grešaka. Svi uređaji na sebi imaju BACnet MS/TP interfejs karticu. Na taj način služba održavanja univerzitetske zgrade može da nadgleda sistem upravljanja vazduhom u laboratorijama putem internog sistema nadzora i upravljanja. Učinci koji su postigunuti zahvaljujući TROX-ovom sistemu za upravljanje vazduhom u laboratorijama doprineli su izuzetnim ekološkim performansama čitave nove zgrade. Zgrada se može pohvaliti sertifikatom energetske efikasnosti klase A, kao i ocenom „vrlo dobro“ u BREEAM sistemu sertifikacije održivih objekata.

____

Piter Džejms (Peter Janes) i Liza Hopkinson (Lisa Hopkinson), „Ugljenik, energija i ekološki aspekti od značaja za laboratorije u visokim školama“

- Dodatak HEEPI izveštaju o opštim propisima i šemema u vezi sa navedenom temom, avgust 2011.

Universität Birmingham (Fotocredit: Image courtesy of the University of Birmingham)

Podeli stranicu

Preporuči ovu stranicu

Preporuči ovu stranicu slanjem linka putem email poruke.

Polja označena sa (*) su obavezna polja.

Podeli stranicu

Zahvaljujemo se na Vašoj preporuci!

Vaša preporuka je poslata i biće uskoro isporučena.

Kontakt

Tu smo za vas

Molimo Vas da navedete sadržinu poruke i vrstu zahteva
Tel.: +381 11 2622 543 | Fax: +49 (0)2845/202-265

Polja označena sa (*) su obavezna polja.

Kontakt

Zahvaljujemo na vašoj poruci!

Vaša poruka je poslata i biće uskoro obrađena.
Naše odeljenje za servisnu podršku će Vas kontaktirati u najkraćem roku.
Za opšta pitanja u vezi proizvoda ili usluga možete takoše da pozovete:
Tel.: +381 11 2622 543 | Fax: +381 11 2624 150

Kontakt

Tu smo za vas

Molimo Vas da navedete sadržinu poruke i vrstu zahteva
Tel.: +381 11 2622 543 | Fax: +49 (0)2845/202-265

Attachment (max. 10MB)

Polja označena sa (*) su obavezna polja.

Kontakt

Zahvaljujemo na vašoj poruci!

Vaša poruka je poslata i biće uskoro obrađena.
Naše odeljenje za servisnu podršku će Vas kontaktirati u najkraćem roku.
Za opšta pitanja u vezi proizvoda ili usluga možete takoše da pozovete:
Tel.: +381 11 2622 543 | Fax: +381 11 2624 150